RUT-avdrag för städhjälp

Har du någon gång gått i tankarna på att anlita professionell städhjälp? Att få komma hem till ett nystädat hus eller lägenhet är något som många uppskattar efter en hektisk vecka eller arbetsdag. Men ganska få är nog insatta i vad det finns för hjälp att få, att det finns något som heter RUT-avdrag är nog ganska känt men vad innebär det för just dig?

Definitionen av RUT-avdrag

RUT avser Rengöring, Underhåll och Tvätt vilket i praktiken innebär att du kan använda avdraget för alla hushållsnära tjänster. Med hjälp av RUT-avdrag finansieras 50% av kostnaden av skatt, du betalar alltså bara halva kostnaden för tjänsten. Under ett år har du rätt att dra av max 50000 kronor, inklusive rut- eller rotavdrag.

För att göra det ännu enklare för dig som privatperson att utnyttja RUT-avdraget så slipper du att ansöka om avdraget. Det görs av den firma som du beställt tjänsten av och kostnaden för detta dras av direkt på fakturan. Då rutavdraget är en skattereduktion så sköter Skatteverket detta åt dig.

Att tänka på vid städhjälp

Den firman du har bestämt dig för att anlita för uppdraget, oavsett om det är återkommande veckostäd eller en flyttstädning, är att utföraren måste inneha en F-skattsedel. Det går också bra att anlita en privatperson om denne har en A-skattsedel. Bra att känna till är att du inte kan anlita dig själv, även om du har A-skattsedel eller F-skattsedel. För att få rätt till RUT-avdrag måste tjänsten utföras där du bor eller delvis bor. Om din hyresvärd beställer tjänster av en städfirma för att städa din lägenhet vid till exempel flytt eller fönstertvätt, så är det inte du som är beställaren och kan därför inte göra något avdrag. Tänk också på följande:

Flyttjänster som utförs inom samma bostad, om bohaget flyttas från ett rum till ett annat, så är detta inte avdragsgillt. Däremot kan du få avdrag om du flyttar bohaget mellan två lägenheter även om dessa ligger i samma byggnad.

Grovstädning med till exempel högtryckstvätt eller golvboningsmaskin ger inte rätt till avdrag, du kan inte heller göra RUT-avdrag för rengöring av pool eller gemensamma utrymmen.